3 populaire therapievormen

Therapie klinkt voor veel mensen misschien als een zwaar woord, en het wordt vaak geassocieerd met een mentale ziekte of andere ernstige aandoening. Toch is het aanbod aan therapievormen tegenwoordig zo uitgebreid dat er eigenlijk zelfs voor de meest alledaagse problemen een therapie bestaat.

Welke vormen van therapie zijn tegenwoordig erg populair, en waarom is dat zo? Hieronder vind je enkele goede voorbeelden!

3 vormen van therapie die je misschien moet overwegen

Aan je gezondheid werken is een constante opdracht, maar het resultaat is dan wel dat je je écht goed in je vel voelt en je levenskwaliteit drastisch verbetert. Wil je dat nog een stapje verder nemen? Dan zijn onderstaande therapievormen de moeite waard:

1. Holistische therapie

Een van de bekendste en meest toegepaste vormen van therapie is ongetwijfeld de holistische therapie. Dit is een geneeswijze waarbij er aandacht besteed wordt aan all aspecten van de menselijke gezondheid: lichaam, geest, emotie, mentale capaciteiten en weerbaarheid, enzovoort.

Bij de holistische therapie gaat men ervan uit dat al die aspecten samenhangen én elkaar beïnvloeden. Het lichaam kan als gevolg niet in balans zijn als er zich problemen voordoen in één van die gebieden!

2. Haptotherapie

Bij haptotherapie ligt de focus dan weer op het verbeteren van de balans tussen denken, voelen en doen. Deze vorm van therapie is gebaseerd op de leer van de haptonomie en lijkt in zekere zin een beetje op bepaalde vormen van aanrakingstherapie.

Een specialist zal bijvoorbeeld door middel van lichamelijke aanrakingen voelen waar er zich emotionele problemen voordoen. Op basis daarvan wordt er dan verder gewerkt om de juiste acties te ondernemen, emoties ruimte te geven en het gedachtepatroon te veranderen.

3. Running therapie

Ten slotte is er ook running therapie, een geneeswijze met als kern het verbeteren van de mentale en psychologische weerbaarheid door te hardlopen. Het klinkt erg eenvoudig en zelfs wat banaal, maar veel mensen zweren bij deze therapievorm om zich beter te voelen en optimaal te functioneren in het dagelijkse leven.

De basis van running therapie steunt op het concept dat constante, aanhoudende vormen van beweging de geest in een soort van meditatieve toestand kunnen brengen. Daarbij helpt running therapie ook gewoon bij het sterker maken van de geest en de wilskracht!